3 tipuri de iluminat artificial pe care le poti integra in locuinta ta
iulie 29, 2022 0 Comentarii

3 tipuri de iluminat artificial pe care le poti integra in locuinta ta

Ce este lumina ambientala? Cum poti crea accente de lumina? De cate tipuri de iluminat ai nevoie pentru a obtine o atmosfera perfecta acasa?

Pentru ca exista mai multe tipuri de iluminat, poate deveni confuz sa iti realizezi o schema de iluminat pentru locuinta sau biroul tau. Iti venim in ajutor cu un ghid dedicat in totalitate diferitelor tipuri de iluminat pe care le poti folosi intr-un spatiu si iti explicam cum sa te utilizezi in cel mai eficient mod pentru a obtine cantitatea perfecta de lumina artificiala pentru casa ta.

Pentru inceput, este esential sa te familiarizam cu cele trei tipuri principale de iluminat – iluminatul general, ambiental si local – indispensabile in arhitectura si designul interior al oricarei locuinte. Rolul principal al unui sistem de iluminat bine pus la punct este acela de indeplini sarcinile vizuale esentiale fiecarui spatiu. Acesta este completat de capacitatea de a imbunatati spatiul din punct de vedere estetic si din cel al confortului psihic al celor care locuiesc acolo.

Este important de mentionat faptul ca cele mai bune rezultate sunt atinse atunci cand iluminatul artificial se afla intr-o relatie de echilibru cu cel natural.

Iluminatul general

Acest tip de iluminat este cel mai comun spatiilor din intreaga lume. Este asemenator unui invelis diafan care imbraca incaperea si ii ofera o lumina calda, omogena, fara accente de stralucire mai puternice care ar putea deranja vizual. In fotografie sau cinematografie, lumina generala este reprezentata de lumina naturala dintr-o camera. In designul interior, lumina ambientala este foarte asemanatoare acestui tip de iluminat. Aceasta este utilizata pentru a crea o atmosfera cat mai naturala si uniforma a camerei, insa nu este ideala atunci cand iti doresti sa manevrezi lucrurile aflate la o distanta foarte mica, precum o carte, ori atunci cand iti doresti sa accentuezi anumite obiecte din locuinta sau biroul tau.

Beneficii. Atunci cand este utilizat corect, iluminatul general creeaza mediul perfect pentru a realiza sarcini ce tin de intretinerea casei sau pentru a asigura lumina optima pentru circulatia in spatiul locuintei, precum si confortul, productivitatea si siguranta celor care locuiesc aici.

Iata care sunt cele mai comune corpuri de iluminat prin care puteti construi un sistem de iluminat general in locuinta:

Spoturi de lumina sau lampi legate in serie

Aceste corpuri de iluminat se potrivesc oricarui tip de tavan, insa ai grija ca acesta sa nu fie prea scund – in cazul asta lumina poate fi prea puternica. De asemenea, poti obtine un efect negativ similar daca pozitionezi prea multe corpuri de iluminat in aceeasi camera. Incearca sa pastrezi o atmosfera echilibrata.

Candelabre si lampi

Lampile atarnatoare sunt perfecte pentru locuintele cu tavan inalt. Poti ajusta corpurile de iluminat astfel incat sa ajunga la inaltimea perfecta pentru orice spatiu. Iata cat de spectaculos arata candelabrele care atarna mai jos decat in celelalte spatii, fiind pozitionate in locuri in care oamenii nu au acces.

Lampi pentru perete si aplice

Sunt cele mai versatile corpuri de iluminat si pot fi pozitionate aproape oriunde in casa. Ai grija, totusi! Daca vei amplasa prea multe aplice intr-un colt sau pe acelasi perete, risti sa creezi un efect de lumina prea puternic. Acestea raman in continuare favoritele teraselor, holurilor si ale verandelor.   

Iluminatul ambiental

Acest tip de lumina alterneaza de obicei cu cel general, oferind un plus de accent care te poate ajuta in activitati specifice precum gatitul, cititul, scrisul sau cusutul. Iluminatul ambiental este cel mai eficient atunci cand iti doresti sa faci economie la consumul de energie electrica.

De exemplu, intr-o camera slab luminata, pozitionarea unei lampi pentru birou care va directiona raza de lumina stralucitoare catre un anumit loc va fi mult mai eficienta decat in cazul in care intreaga incapere ar fi luminata cu o lumina puternica.

Beneficii. Iluminatul ambiental contribuie la stimularea creierului tau. Acest tip de lumina contrastanta te va face mai dinamic si mai concentrat. Astfel, vei identifica mai usor detaliile atunci cand lucrezi si iti va creste eficienta. Din acest motiv, lumina ambientala este folosita cu precadere in birouri sau in camerele destinate studiului.

Pe ce corpuri de iluminat te poti baza atunci cand iti doresti sa construiesti un spatiu cu iluminare ambientala?

Lampi de birou sau de podea

Foloseste acest tip de lampa pe birou, sub masa, pe masa de cafea sau oriunde ai nevoie de un plus de lumina pentru a lucra. Lampile cu brat mobil sunt utile pentru a ajusta lumina oriunde iti este necesara. In plus, portabilitatea pe care o ofera le face de neinlocuit.

Luminile de sub dulapurile din bucatarie

Pe langa efectul senzational pe care il creeaza in bucatarie, aceste lumini iti sunt utile si pentru gatitul sau taiatul legumelor. In acelasi mod, poti pozitiona lumini pe oglinda din baie sau in dressing. Acestea creeaza un efect de lumina calda, care te vor pune in valoare.

Iluminatul accent

Fiind cel mai concentrat tip de lumina, acesta are scopul de a atrage intotdeauna atentia asupra obiectului iluminat.

Iluminatul local, asa cum mai este numit, te ajuta sa adaugi stil si un aspect dramatic casei tale prin accentuarea anumitor elemente si distragerea atentiei de la zonele mai putin interesante.

In interior, poti folosi acest tip de iluminat pentru accentuarea pieselor de arta, a mobilierului sau a bibliotecii, in timp ce in exterior o poti utiliza pentru a lumina zone din arhitectura casei sau a gradinii.

Beneficii. Pentru o atmosfera sofisticata, in care obiectele primesc un plus de valoare si importanta, acesta este cel mai potrivit tip de iluminat. In general, este foarte apreciat in muzee si case de licitatii.

Care sunt corpurile de iluminat indispensabile accentuarii unui obiect din locuinta ta?

Aplice de perete

Sunt cele mai populare atunci cand vine vorba de iluminatul accent. Poti obtine diferite efecte in functie de marimea aplicelor si arata minunat pe peretii decorati sau pentru a scoate in evidenta tablourile.

Spoturi de lumina

Spoturile sunt folosite in special aunci cand iti doresti sa luminezi integral un perete din locuinta ta. Pozitionate imediat sub tavan, acestea pot lumina un perete accent realizat din caramida, un tablou futurist sau o fereastra prin care poti privi natura.

Lumini pentru gradina

Aceste lumini sunt perfecte pentru a-ti pune in valoare gradina sau exteriorul casei. Poti alege sa scoti in evidenta o carare, un colt al gradinii sau o statuie si vei obtine un efect magic.  

Lasa un comentariu