Iluminatul inteligent - avantaje, corpuri inteligente de iluminat, implementarea lor
Dacă alegi să schimbi modul în care locuința ta este luminată, optând astfel pentru un sistem de iluminat inteligent, ai parte de o mulțime de avantaje, despre care vom discuta în rândurile acestui articol. Beneficiile iluminatului inteligent sunt multiple, fie ca vorbim despre o clădire de birouri sau despre un apartament. Implementarea unui astfel de sistem este extrem de simplu de realizat, iar partea cea mai frumoasă este ca rezultatele nu întârzie să apară.
Confort sporit, costuri mai mici la facturile cu energia electrică, grijă pentru mediul înconjurător - iată doar 3 dintre efectele directe ale adoptării iluminatului inteligent, cât despre amortizarea investiției, aceasta se face într-un timp cât se poate de scurt, datorită consumului redus al becurilor folosite. Așadar, să vedem ce presupune mai exact iluminatul inteligent și care sunt marile avantaje ale implementării unui astfel de sistem într-o locuință.
1. Ce presupune mai exact iluminatul inteligent?
2. Avantajele iluminatului inteligent pentru casa
3. Ce înseamnă prize inteligente?
4. Ce înseamnă becuri inteligente?
5. Ce înseamnă comutatoare inteligente?
6. Implementarea unui sistem de iluminat inteligent
1. Ce presupune mai exact iluminatul inteligent
Dacă îți dorești eficiență și confort pentru casa ta, iluminatul inteligent poate veni cu o sumă de soluții smart, indiferent de încăpere. Tu poți stabili ușor gradul de luminozitate din fiecare cameră, iar culoarea luminii din orice colț al casei poate fi un aspect pe care tu să îl hotărăști extrem de simplu. Mai mult decât atât, iluminatul inteligent înseamnă mai puține fire în casa ta, aplicații inteligente ce pot centraliza întregul control al luminilor din casă, pe tabletă sau smartphone.
2. Avantajele iluminatului inteligent pentru casă
Așa cum spuneam și mai sus, avantajele instalării unui sistem de iluminat inteligent în locuință sunt multiple. Principalul motiv pentru care este indicat să apelezi la iluminatul inteligent este reprezentat de consumul mult mai redus de energie electrică, generat atât de becurile ecologice, cât și de închiderea inteligentă a luminilor, atunci când nu există prezență într-un anumit spațiu.
Mai mult decât atât, iluminatul inteligent poate oferi și mai multă siguranță, mai ales în timpul vacanțelor sau a altor perioade lungi de timp în care lipsești de acasă. Poți foarte bine să programezi un anumit interval zilnic de aprindere al becurilor, pentru a sugera ideea că în locuința ta este întotdeauna cineva. Astfel, hoții pot fi dezarmați de luminile smart ale casei tale. Iată cum poți avea astfel un loc mult mai sigur, până la întoarcerea ta din concediu.
Încă un avantaj al sistemelor de iluminat inteligente este oferit de gradul redus de poluare al becurilor cu LED, ce asigură un consum redus, dar și un nivel mult mai mic de poluare al mediului înconjurător. Dar despre ce înseamnă mai exact un bec inteligent, vorbim puțin mai jos.
3. Ce înseamnă prize inteligente?
Cum spuneam și mai sus, iluminatul inteligent oferă confort și siguranță sporită într-o casă, iar prizele inteligente se integrează perfect în acest ansamblu complex de componente pentru iluminat.
Ce beneficii poate aduce o priză inteligentă? În primul rând, poate măsura nivelul de energie consumat, trimițând rapid informațiile pe tabletă sau smartphone, pentru ca tu să ai în permanență un control deplin asupra consumului de energie electrică din casa ta.
Apoi, o astfel de priză poate fi oricând oprită de la distanță, tot de pe tableta sau telefon, pentru ca tu sa nu stai mereu cu grijă că ai lăsat pornit un lampadar, sau că fierul de călcat încă funcționează.
4. Ce înseamnă becuri inteligente?
Becurile LED (light emitting diode) fac parte din categoria corpurilor pentru iluminat inteligente și pot fi controlate (exact ca în cazul prizelor inteligente) de la distanță. De asemenea, tu poți stabili intensitatea de lumină pentru orice bec din sistemul de iluminat inteligent al casei tale, precum și culoarea luminii.
5. Ce înseamnă comutatoare inteligente?
Spre deosebire de întrerupătoarele clasice, acționate manual pe peretele unei anumite încăperi, comutatoarele inteligente pot fi integrate tot într-un sistem digitalizat de control al întregii case. Așadar, tu nu trebuie să te mai dai jos din pat pentru a stinge lumina înainte de culcare, pentru ca o poți face direct de pe tabletă, cu un simplu CLICK.
Legătura dintre panoul de comandă și terminalele inteligente de iluminat ale casei se face WI-FI sau Bluetooth, însă legătura acestora la o rețea de net și nu la sistemul Bluetooth permite o arie de acoperire mult mai convenabilă, mai ales în cazul locuințelor mari.
6. Implementarea unui sistem de iluminat inteligent
Atunci când treci de la un sistem clasic de lumini la un sistem de iluminat inteligent, întregul proces prespune o regândire (totală sau parțială) a întregii părți a casei, ce ține de cabluri, prize, corpuri de iluminat. În plus, ai nevoie de o rețea foarte bună wireless (pentru controlul de la distanță a terminalelor), o tabletă cu o diagonală generoasă (însă poți avea și pe smartphone acces la controlul sistemului de lumini din casă), precum și de sistemul propriu-zis.
Mai mult decât atât, vei avea nevoie de un electrician cu experiență în așa ceva, pentru că a realiza de unul singur întreaga tranziție de la CLASIC la INTELIGENT poate însemna un consum ridicat de resurse (timp, bani, răbdare, nervi).
Mai multe despre cum functioneaza un sistem de iluminat inteligent am mai scris intr-un articol mai vechi, iluminatul inteligent - iluminatul viitorului.
Lasa un comentariu